- استان تهران، ورامین، خیرآباد
- iranfoamsepid@gmail.com
- 09122848268
- 00968-71444409
فوم های عایقی پلی یورتان را می توان به روش های مختلف و با ضخامت های متفاوت تولید نمود. برای این کار از دستگاه های مخصوصی استفاده می شود. در طی ساخت این فوم می توان مواردی مانند سایز، رنگ، تراکم و همچنین ضخامت را تعیین نمود. تولید فوم پلی اورتان شامل چند مرحله است که در ادامه این مقاله از وحید استار، به توضیح آن خواهیم پرداخت.
فوم پلی یورتان اولین بار توسط اوتو بایر در آلمان کشف شد. کشف این فوم تاثیر شگرفی در صنایع مختلف داشت. خاصیت عایقی و ضد ضربه بودن فوم پلی اورتان سبب شد که از این محصول در صنایع بسته بندی به وفور استفاده شود. در واقع این فوم از واکنش شیمیایی میان دو عضو از خانواده پلاستیک ها یا پلیمرها به نام های دی ایزوسیانات (Isocyanate) و پلیول (Polyol) حاصل می شود. این دو ماده پس از ادغام تحت فشار و حرارت مناسب به اندازه ۲۰ تا ۳۰ برابر افزایش حجم پیدا می کنند.
فوم پلی یورتان معمولا در سه درجه سختی تولید می شود. این سه درجه شامل فوم های نرم، فوم های نیمه نرم و فوم های سخت می باشد.
فوم های پلی یورتان توسط دستگاه های مخصوصی تولید می شوند و در گروه مصالح مدرن ساختمانی و ابزارهای بسته بندی قرار دارند. بطور کلی این فوم به دو روش اسپری کردن و ریختن تولید می گردد. البته برای تولید فوم سخت تنها از روش اسپری کردن استفاده می شود. اما از روش ریختن برای ساخت هر سه نوع فوم می توان بهره برد.
روش ریختن یکی از بهترین روش ها برای ساخت فوم پلی یورتان مورد استفاده در کاربردهای ساختمانی می باشد. در این روش مواد فوم پلی یورتان را با دست یا با استفاده از میکسر برقی مخلوط کرده و درون حفره موجود در دستگاه ساخت فوم پلی یورتان می ریزند. مواد درون حفره بطور طبیعی با یکدیگر واکنش داده و فوم تولید می شود. در این روش از فرآیندهای مختلفی نظیر یک مرحله ای، شبه پیش پلیمر و نیمه پیش پلیمر استفاده می شود. اگرچه در روش ریختن می توان فوم هایی با چگالی های مختلف تهیه نمود، اما معمولا محصول نهایی در این روش غیر یکنواخت است. به همین علت از آن برای موارد خاصی استفاده می شود.
بطور مثال اغلب از فوم های ساخته شده در روش ریختن برای پر سازی فضاهای مختلف نظیر پانل های ساندویچی استفاده می شود. در فرایند عایق سازی ساختمان برای پر کردن منافذ نا منظم و حفره های موجود در دیوارها از فوم پلی یورتان استفاده می شود. البته این حفره ها باید بتوانند از فوم ها در فشار ۳ تا ۵ psi پشتیبانی کنند.
روش اسپری کردن فوم پلی اورتان به منظور کاور کردن سطوح صاف قابل استفاده می باشد. اغلب این روش ساخت فوم در سطوح قالب ها، دیوارها، پانل ها و غیره با مساحت زیاد مورد استفاده قرار می گیرد. در این تکنیک مخلوط سازی مواد فوم در زمان اسپری شدن انجام می شود. ویسکوزیته این رزین ها باید در حدود 500 تا 1500 cps مشخص شود تا با یکدیگر به صورت مناسبی واکنش دهند. انجام این فرایند در حضور حرارت می تواند امکان انجام این فرایند با سهولت بیشتری فراهم نماید.
به منظور تولید فوم پلی یورتان یا همان فوم سلول باز باید در ابتدا مقدار مناسبی از پلی ال و گاز تهیه و با یکدیگر ترکیب نمایید. سپس گاز ترکیب شده را تبخیر نمایید. افزودن مقداری گاز به پلی ال می تواند محصول یکنواخت تری را در نهایت ایجاد نماید. در واقع افزودن گاز به پلی ال نیز به همین منظور انجام می شود. در مرحله بعدی مقداری پلی ایزوسیانات را با وزن مناسب به مخلوط پلی ال بیفزایید. این مخلوط را کاملا با همزن مکانیکی مخلوط نمایید. در این حالت یک ماده انعطاف پذیر کرم رنگ حاصل می شود. این ماده به سرعت شروع به رشد کردن و حجیم شدن می نماید. زمانی که فوم به حالت ژل مانند درآید، باید روی سطوح مورد نظر پاشیده شود.