- استان تهران، ورامین، خیرآباد
- iranfoamsepid@gmail.com
- 09122848268
- 00968-71444409
در این مقاله از وحید استار شما را با سقف یونولیت یا فومی و کاربرد ها و تمام مزیت ها و ایراداتی که ممکن است با آن مواجه شوید آشنا خواهیم کرد.
یونولیت یکی از مصالح پرکاربرد برای ساخت سقف ساختمان های مختلف می باشد. این مواد ساختمانی سبک و ارزان بوده و عایق حرارت و صوت است. البته در کنار مزایای بی شمار این محصول، استفاده از آن خالی از اشکال هم نیست. امکان ترک خوردن گچ سقف و افزایش خسارت در زمان بروز حریق از جمله معایب سقف یونولیت می باشد.
امروزه معیارهای بسیاری نظیر مقاومت و استحکام ساختمان در برابر بلایای طبیعی نظیر زلزله و مقرون به صرفه بودن مصالح ساختمانی در ضمن کیفیت بالای آن ها در زمان ساخت یک ساختمان در نظر گرفته می شود.
بدنه ساختمان شامل دیوارها، سقف و کف ساختمان همواره تحت فشار نیروی های مختلف خمشی، کششی و غیره می باشند. اگر ساختمان در برابر این نیروها مقاومت کافی نداشته باشد، با اولین زلزله فرو خواهد ریخت یا در صورت عدم بروز بلایای طبیعی زودتر از موعد دچار تخریب می شود!
مهندسان پروژه همواره به دنبال نوعی از مصالح هستند که بتواند در برابر این نیروها مقاومت کافی از خود نشان دهد و در عین حال از لحاظ اقتصادی به صرفه باشد. در گذشته برای افزایش استحکام ساختمان سقف خانه ها را بطور کامل از بتن می ساختند. اگرچه بتن تا حدودی خاصیت عایق دارد و از دوام بالایی برخوردار است، اما مقاومت آن در برابر نیروهای کششی در سطح مطلوبی نیست. به علاوه استفاده زیاد از بتن سبب افزایش وزن ساختمان می شود. سنگین بودن ساختمان در هنگام بروز زلزله یک فاکتور خطرناک است.
از طرفی آپارتمانی شدن ساختمان ها سبب شده که این افزایش وزن بیشتر شود. به علاوه ساخت ساختمان های چند طبقه با استفاده از بتن هم هزینه بر است و هم نیازمند وقت و نیروی انسانی زیادی است. هزینه های حمل و نقل و بارگیری بتن نیز برای مالک و مجری ساخت به صرفه نیست.
بنابراین مهندسان به فکر استفاده از نوعی مصالح جایگزین برای بتن بودند که بتوان در بخش های مختلف ساختمان از جمله سقف ساختمان استفاده نمود که دردسرهای دیگر مصالح ساختمانی را نداشته باشد. یکی از مصالحی که امروزه در کنار بتن مورد استفاده قرار می گیرد، نوعی فوم به نام پلی استایرن است که با نام یونولیت یا پلاستوفوم نیز شناخته می شود.
یونولیت وزن بسیار سبکی دارد. به همین علت حمل و نقل و جابجایی آن کار آسانی است و هزینه چندانی نیز ندارد. به علاوه استفاده از یونولیت کار ساخت ساختمان های چند طبقه را ساده تر و سریع تر می کند. زیرا نصب و اجرای این مواد ساختمانی بسیار ساده انجام می شود و نیازمند دانش و تخصص خاصی نیست. از آنجایی که این ماده وزن کمی دارد، کارگران ساختمانی نیز به راحتی می توانند آن را در سقف و دیگر قسمت ها قرار دهند. سادگی در اجرا سبب افزایش سرعت کار نیز می شود.
در عین حال یونولیت در برابر ضربه، تکان و نیروهای مختلف مقاومت خوبی از خود نشان می دهد. بنابراین در صورت زمین لرزه احتمال خطر کمتری وجود دارد. امروزه یونولیت به عنوان یکی از مصالح ساختمانی ضد زلزله و مقاوم در برابر زمین لرزه معرفی شده است.
از طرفی این محصول عایق حرارت و صوت است. حتی امکان عایق سازی صد در صد نیز با این مصالح ساختمانی وجود دارد. به همین علت می توان از این محصول در سقف انواع آمفی تئاتر، سینما، سالن های کنفرانس و مجالس، سردخانه ها و یخدان ها و غیره بهره برد. میزان عایق سازی این محصول به تراکم و ضخامت آن وابسته است.
البته جدای از کاربرد این محصول در عایق سازی ساختمان های خاص، عایق نمودن ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری نیز از اهمیت خاصی برخوردار است. عایق نمودن از اتلاف انرژی و هدر رفتن سرمایه های ملی جلوگیری می کند. عایق نکردن ساختمان سبب افزایش میزان مصرف سوخت به خصوص گاز و برق می شود. این موضوع قطعی های گاز و برق را بویژه در مناطق دور دست افزایش می دهد. البته عایق سازی حرارتی ساختمان تنها در سطح کلان موثر نیست، بلکه شما می توانید اثرات آن را به صورت مستقیم در قبض برق و گاز خود نیز مشاهده کنید!
قطعا استفاده از هر نوع از مصالح ساختمانی معایب و مزایای خاص خود را دارد. اما این موضوع به این معنا نیست که بطور کامل باید آن محصول را کنار گذاشت. زمانی که یک محصول مزایای بسیاری داشته باشد، افراد می توانند با علم به معایب آن درصدد رفع آن ها برآیند و به این صورت از بروز آسیب از آن جهت پیشگیری نمایند.
یکی از بزرگترین عیب های استفاده از یونولیت در سقف این است که یونولیت به هر حال از جنس پلاستیک است و در درجه حرارت های بالا امکان سوختن آن وجود دارد. استفاده از آن به میزان زیاد می تواند آتش حریق را شعله ورتر سازد. به همین علت استاندارد های ایمنی مهندسان پروژه را ملزم به استفاده از یونولیت ضد حریق نموده اند. این نوع از یونولیت در برابر درجه حرارت های بالا مقاومت بیشتری از خود نشان می دهد.
از طرفی استفاده از یونولیت در سقف سبب می شود که فضای خالی بین آن ها به طور کامل توسط بتن پر نشود. بنابراین میزان استحکام سقف کاهش پیدا می کند. در واقع استفاده از سقف یونولیت به این معنا نیست که بتن کاملا حذف شود، بلکه در ساخت سقف از ترکیب این دو محصول استفاده می شود. بنابراین هر کدام به تنهایی مشکلات خاص خود را دارند.
همچنین معمولا در قسمت شیار بین یونولیت ها به علت مختلف نظیر تفاوت ضریب انبساط گچ سقف دچار ترک خوردگی می شود.