- استان تهران، ورامین، خیرآباد
- iranfoamsepid@gmail.com
- 09122848268
- 00968-71444409
در این مقاله قصد داریم شما را با فوم و ورق آکوستیک آشنا کنیم. برای این منظور در ابتدا به بررسی واژه ی آکوستیک می پردازیم. معنی علمی این واژه به حوزه فیزیک و امواج صوتی بر میگردد. بر همین اساس از فوم و ورق آکوستیک برای کنترل صوت در محیط های مورد نظر، استفاده می شود.
می خواهیم بدانیم که فوم آکوستیک چیست؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا هر کدام از واژه های فوم و آکوستیک را معنی می کنیم. بعد از دانستن مفهوم این دو واژه به پاسخ سوال دست پیدا می کنیم. ابتدا به بررسی مفهوم فوم می پردازیم، تا ببینیم که فوم ها در واقع چه موادی هستند و چگونه ساخته می شوند؟ در اصطلاح لغوی، فوم به هر نوع ماده ای که از تجمیع گاز در میان مایعات یا جامدات تشکیل شده باشد، اطلاق می شود. بنابراین فوم ها را می توان همان پلیمرهایی دانست که با گاز ادغام شده اند و حالت خامه ای، سبک و اسفنج مانند را تشکیل داده اند. لازم به ذکر است که در روزمره ترکیب گاز و مایع را، اگر چه خود نوعی فوم است. اما به اصطلاح کف معرفی می کنند. از این منظر تنها به جامداتی که حباب های بسیار ریز هوا در آن ها وجود دارد، فوم گفته می شود.
اکنون که معنی فوم را به طور کاملا دانسته و درک کردیم، پاسخ به سوال قبل آسان تر است. کلمه آکوستیک (Acoustic) ریشه در زبان یونانی دارد و به معنی شنیده شدن است. این واژه وقتی جمع بسته شود (Acoustics) مفهوم علم فیزیکی امواج صوتی، خصوصا کنترل صوت را می رساند. بنابراین به یکی از انواع فوم که خاصیت عایق صدا بودن را دارد، فوم آکوستیک گفته می شود. این فوم به نام های دیگری مانند ابر آکوستیک، عایق صوتی و فوم جاذب نیز شناخته می شود. فوم آکوستیک هم خواص فوم را دارد یعنی ابر مانند و سبک است و هم نویز صدا است و در جاهایی که لازم باشد جلوی ایجاد آلودگی صوتی و صداهای مزاحم را می گیرد. این کالا از سه جنس پلی پورتان، پلی استر و ملامین ساخته می شود.
ورق های آکوستیک به صفحات آکوستیکی گفته می شود که در ابعاد متفاوتی در بازار موجود هستند. از این صفحات، مانند فوم های آکوستیک برای عایق بندی صدا، کنترل و جذب میزان صدا و جلوگیری از نفوذ امواج صوتی بهره گرفته می شود. بدیهی است که یکی از مشخصه های تاثیرگذار در بهبود عملکرد این ورق ها، قطر یا ضخامت آن هاست. در طراحی و تولید آن ها تلاش می شود که علاوه بر مد نظر قرار دادن نویز صدا، بر ظرافت ظاهری آن نیز دقت شود. بنابراین در ابعاد و ضخامت های مختلف طراحی و به بازار عرضه می شود. معمولا تولید کنندگان سعی می کنند طرح ظاهری مورد پسند مشتریان، چشمگیر و شیک برای صفحات آکوستیک در نظر بگیرند. به این ترتیب پس از نصب آن ها، علاوه بر عایق بندی صوتی محیط، جلوه زیبایی نیز به دکور مکان مورد نظر می دهد.
همان طور که در علم فیزیک اثبات شده است. صوت، صورتی از انرژی است که بسته به شدت آن در طول موج های متفاوتی منتشر می شود. زمانی که این انرژی در اثر سر و صدا منتشر می شود، طول موج هایش در اتمسفر محیط منتشر می شوند؛ به صفحات آکوستیکی برخورد می کنند و در اثر مقابله مواد استفاده شده در درون این صفحات و جلوگیری از نفوذ امواج صوتی به محیط، انرژی جنبشی مولکول ها افزایش می یابد. این انرژی بنا به قانون پایستگی انرژی از بین نمی رود بلکه از حالت صوتی به گرمایشی تغییر شکل می دهد. بنابراین انرژی گرمایشی تولید شده و اندکی دمای محیط آکوستیک شده را افزایش می دهد. مکانیزم عملکرد صفحات آکوستیکی نیز به همین ترتیب است که ذکر شد. تفاوتی در عملکرد انواع متفاوت آن وجود ندارد.
وحید استار، تولید کننده انواع یخدان یونولیتی و یونولیت بسته بندی می باشد. برای خرید مستقیم از کارخانه و دریافت لیست قیمت ها، با ما تماس بگیرید.
از مجموع مطالب ذکر شده تا به این جا به خوبی در می یابیم که آکوستیک در معنی لغوی یعنی نویز صدا، در مواردی از فوم و ورق های آکوستیکی فقط برای جلوگیری از ورود صداهای مزاحم بیرونی استفاده می شود. در موارد دیگری از آکوستیکی کردن محیط برای بهتر شدن کیفیت صوت در محیط داخلی استفاده می شود.
اگرچه سهم عمده استفاده از فوم و ورق های آکوستیک در دیوار پوشی به منظور عایق بندی صوتی است. اما برای موارد بسیاری از آن ها در کف یا سقف ساختمان نیز استفاده می شود. قبلا گفته شد که فوم ها موادی سبک و ابر مانند هستند. اما ورق های آکوستیک به دلیل ابعاد، ضخامت و مد نظر قرار گرفتن زیبایی ظاهری، معمولا سنگین و متراکم اند. این مساله تاییدی بر کیفیت آن ها است. یعنی هر چه ضخیم تر باشد با کیفیت تر خواهد بود. لازم به ذکر است که نباید از این مطلب چنان برداشت شود که، سبک بودن فوم ها به معنی بی کیفیت بودن آن هاست؛ خیر این طور نیست و هر کدام از این دو محصول ویژگی ها و مشخصه های خاص خود را دارند و عوامل زیادی بر روی تضمین کیفیت آن ها تاثیرگذار است. ضخامت محصول تنها یکی از این عوامل است.
از این محصولات آکوستیکی در موارد متعددی استفاده می شود. چند مورد از کاربرد های عمده فوم و ورق آکوستیکی عبارتند از:
مورد آخری که حائز اهمیت است، چگونگی نصب و جای قرارگیری ورق ها و فوم ها است. شاید در ظاهر این مساله ساده انگاشته شود اما این طور نیست. با توجه به قیمت قابل توجهی که این ورق ها دارند بهتر است که برای اثربخشی بهتر از مشورت کارشناسان با تجربه در این زمینه استفاده شود. متخصصین در حوزه فوم و ورق های آکوستیک به خوبی می دانند که هر ورق را در کدام قسمت مکان و چگونه نصب کنند که نتیجه مطلوب تری را داشته باشند.