استفاده از یونولیت در خاک گلدان برای بهبود رشد گیاهان

یونولیت یا پلی استایرن انبساطی یکی از ترکیبات پرکاربرد در صنایع مختلف می باشد. عمده کاربرد این ماده در ساختمان سازی و صنایع بسته بندی است. اما اخیرا از این ماده در پرورش گیاهان آپارتمانی به وفور استفاده می شود. استقاده از یونولیت در خاک گلدان می تواند اثرات مثبتی را برای گیاه به همراه داشته باشد.

یونولیت در خاک گلدان

یونولیت نوعی پلیمر است که از مونومر استایرن تشکیل شده است. این ماده یک فرآورده نفتی است که ۵ درصد از آن را پلاستیک و ۹۵ درصد آن را هوا تشکیل داده است. ساختار یونولیت به صورت سلولی است. در واقع یونولیت از گلوله های پلی استایرن منبسط شده تشکیل شده است که به هم فشرده شده و یک ساختار خاص را تشکیل می دهند.

یونولیت برای خاک گلدان

یونولیت یکی از فرآورده های نفتی پرکاربرد است که به خصوص در سال های اخیر به آن توجه ویژه ای شده است. خواص ویژه یونولیت سبب شده که از این ماده در صنایع ساختمان سازی، ساخت قطعات الکترونیکی، بسته بندی و غیره استفاده شود.

از جمله خواص این ماده این است که این محصول به مقدار بسیار ناچیز رطوبت را جذب می کند. در واقع می توان ادعا نمود یونولیت جاذب رطوبت نیست. به همین علت امکان رشد قارچ و باکتری روی آن وجود ندارد. به علاوه این ترکیب ساختار بسیار مقاومی دارد و در برابر ضربه و فشار از خود مقاومت خوبی نشان می دهد. با وجود اینکه هر سلول از یونولیت حجم بسیاری دارد، اما وزن آن بسیار کم است. همچنین یونولیت عایق حرارت، برودت و صدا می باشد. تمام این ویژگی ها سبب شده که از اینکه ماده بتوان در کاربردهای مختلف استفاده نمود.

استفاده از یونولیت در ساختمان سازی و بسته بندی لوازم مختلف مدت زیادی است که رواج پیدا نموده است. در سال های اخیر یونولیت در باغبانی و زراعت نیز کاربرد فراوانی پیدا نموده است! شاید از خودتان بپرسید چرا باید از یونولیت که یک ماده شیمیایی محسوب می شود در زراعت و باغبانی استفاده نمود؟ جواب این سوال با خواص و ویژگی های یونولیت گره خورده است. در واقع خواص ویژه این ماده آن را به یک گزینه مناسب برای ادغام در خاک باغچه تبدیل نموده است.

استفاده از یونولیت در خاک گلدان

یونولیت در خاک گلدان

به نوعی می توان گفت خواص ذاتی یونولیت آن را وارد عرصه کشاورزی نیز نموده است. معمولا از یونولیت در خاک گیاهان آپارتمانی و گلدانی بهره برده می شود. این موضوع چند علت مهم دارد. اول اینکه ذرات یونولیت به علت حجم بالایی که دارند، فضای بسیاری را اشغال می کنند. این موضوع باعث می شود که خاک گلدان کمتری را برای کاشت گیاه نیاز داشته باشید.

در گذشته با افزودن ماسه یا سنگ ریزه تلاش داشتند که برای خاک یک زهکشی مناسب ایجاد کنند. امروزه استفاده از یونولیت جایگزین آن شده است. یونولیت علاوه بر اینکه سبب می شود خاک گلدان زهکشی مناسب پیدا کند، باعث می شود وزن گلدان کاهش پیدا کند. به این صورت جابجایی و حمل و نقل آن بسیار ساده خواهد شد. به علاوه ذرات یونولیت به هوادهی خوب خاک کمک فراوانی می کنند. از طرفی یونولیت یک ماده ارزان تر به نسبت خاک گلدان می باشد. بنابراین استفاده از یونولیت از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه می باشد.

دیگر ویژگی یونولیت این است که جاذب رطوبت نیست. بنابراین در صورت وجود آب اضافی در گلدان با ایجاد یک زهکشی مناسب آب اضافی را از گلدان خارج می نماید. اگر یونولیت جاذب رطوبت می بود، محیط برای رشد و نمو باکتری ها و قارچ ها مساعد می شد. اما یونولیت جاذب رطوبت نبوده و احتمال رشد عوامل بیماری زا را در خاک کاهش می دهد. بنابراین گیاه دچار بیماری نخواهد شد.

یونولیت برای خاک

استفاده از یونولیت در خاک گلدان

تحقیقات نشان داده گیاهانی که در ترکیب خاک گلدان آن ها یونولیت وجود داشته به نسبت سایر گلدان ها ریشه های عمیق تر و قوی تری دارند و رشد آن ها بسیار خوب بوده است. یکی از مشکلاتی که معمولا گیاهان در فصول گرم سال با آن مواجه هستند این است که سطح خاک خشک می شود اما در لایه های زیرین خاک گلدان هنوز رطوبت وجود دارد. خشک شدن سطح خاک از جمله تنش هایی است که گیاه با آن روبرو خواهد شد. در این شرایط افراد با آب دادن دوباره تلاش می کنند طراوت گیاه را حفظ کنند. اما این آب در لایه های زیرین گلدان انباشته می شود. تجمع آب در لایه های زیرین خاک نیز سبب از بین رفتن ریشه ها خواهد شد.

در مطالعه ای برای پیشگیری از بروز این مشکل سطح خاک گلدان بعد از آبیاری توسط تکه های کوچک یونولیت پوشاندند. نتایج نشان داد وجود یونولیت در خاک گلدان سبب می شود که میزان تبخیر سطحی کاهش پیدا کند و سطح خاک به میزان کافی دارای رطوبت باشد. لازم به ذکر است این ماده هیچ گونه ضرری برای گیاه نخواهد داشت.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.